Fuchs nucsoara macinata plic 10 g
Durata de livrare: 1-2 zile
Pudra de nucÅŸoară este intens aromată, uÈ™or picantă cu note ce amintesc de lămâie, ca urmare a conÈ›inutului ridicat de uleiuri volatile precum miristicină.
Un vârf de nucÈ™oară conferă preparatelor pe bază de cartofi o aromă minunată. Completează, de asemenea, gustul legumelor (precum conopidă, cartofi, varză, gulii), supelor, sosurilor, mâncărurilor cu carne tocată (precum chiftele, hamburgeri, cârnaÈ›i, periÈ™oare) È™i tocăniÅ£elor. Condimentul este in dispensabil atunci când vine vorba de condimentarea sosului de bechamel È™i a piureului de cartofi.
NucÈ™oara este ideală pentru a conferi savoare brânzeturilor È™i preparatelor dulci, cum ar fi: gem, compoturi, budinci, plăcinte cu mere, cu cireÈ™e sau cacao. Băuturile calde, de exemplu: vinul fiert, punch-ul, chiar È™i cafeaua, pot fi aromatizate cu o cantitate mică de nucÅŸoară.
NucÈ™oara este un ingredient principal din amestecul popular de condimente din FranÈ›a „Quatre Epices”. Alături de piper, ghimbir È™i cuiÈ™oare, acest amestec oferă mâncărurilor din carne o aromă unică.
NucÈ™oara trebuie adăugată cu puÈ›in timp înainte de a fi gata mâncarea sau chiar înainte de servire deoarece îÈ™i pierde rapid aroma când este încălzită. Pentru o aroma mai intensă, mâncărurile se condimentează cu nucÈ™oară proaspăt răsă, cu ajutorul unei răzătoare specială.
Pentru a-È™i păstra aroma, nucÈ™oara întreagă sau măcinată trebuie păstrată cu grijă, într-un recipient sigilat bine È™i depozitat într-un loc uscat, răcoros È™i ferit de lumina.
Acest condiment se foloseÈ™te în cantități foarte mici astfel încât aroma sa să nu domine celelalte ingredient.
Copacul de nucÈ™oară (Myristica fragrans) este originar din insulele Mollucas denumite È™i „insulele mirodeniilor”, un arhipelag indonezian situat între Sulawesi È™i Noua Guinee. NucÈ™oara nu este fructul arborelui tropical de nucÈ™oară, ci este sămânÈ›a fructului său asemănătoare unei piersici. După recoltare, pulpa fructului È™i înveliÈ™ul roÈ™u (numit macis) care acoperă seminÈ›ele sunt separate de seminÈ›e (de nucÈ™oară). Macis, cunoscut È™i sub denumirea de „floare de nucÈ™oară”, este uscat, măcinat È™i folosit tot ca È™i condiment.
NucÈ™oara poate fi cumpărată întreagă sau măcinată. Cu cât sunt mai rotunde È™i mai mari, cu atât sunt mai scumpe. Pentru a fi de bună calitate, nucÈ™oara trebuie să aibă un aspect cât mai neted posibil.
Cele mai vechi dovezi scrise despre utilizarea nucÈ™oarei datează încă din anul 1100. Odată cu deschiderea rutelor maritime, comerÈ›ul cu nucÈ™oară a început să se dezvolte pe o scară mai mare.
În anul 1512, portughezii au fost primii europeni care au descoperit È™i furnizat nucÈ™oară în Europa întreagă din insulele Banda. La începutul secolului al XVII-lea, olandezii le-au urmat exemplul È™i au deÈ›inut o vreme monopolul asupra acestui condiment pe insulele Moluccas.
În anul 1770, Pierre Poivres, guvernatorul francez al Mauritius, a adus ilegal copaci de nucÈ™oară È™i a început să îi planteze pe insulă, reuÈ™ind astfel să rupă monopolul. Prima recoltă în Mauritius a avut loc în anul 1778, de atunci nucÈ™oara a devenit importantă atât în gastronomie, cât È™i pentru producÈ›ia de parfumuri, săpunuri È™i unguente.
Astăzi, principalul producător de nucșoară este insula Grenade care asigură aproximativ 40-60% din recolta mondială.
Nucşoara se armonizează cu mărar, cardamom, frunze de coriandru, boabe de coriandru, piper Cubeb, chimen, leuștean, frunze de dafin, pătrunjel, salvie, ienupăr, coji de citrice.